OUG nr. 211 din 2020 privind prelungirea aplicării unor măsuri de protecţie socială adoptate în contextul răspândirii coronavirusului SARSCoV-2, precum şi pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă
Monitorul oficial nr. 1189 din 07.12.2020
Actul normativ analizat se adresează angajatorilor ce înregistrează dificultăți economice și prelungește termenul prin care aceștia beneficiază de un ajutor din partea statului.
Aceste măsuri sunt:
a) Posibilitatea acordării șomajului tehnic suportat din bugetul fondului de șomaj ce prelungește pe durata stării de urgență/asediu/alertă până la data de 30 iunie 2021. De această măsură beneficiază salariații angajatorilor și persoanele care au calitatea de profesionist prin raportare la codul Civil din toate domeniile de activitate în care se menţin restricţii, până la ridicarea acestora.
Suplimentar față de această posibilitate, legiuitorul a precizat în mod expres că actele normative adoptate în aplicarea acestor prevederi normative (instrucțiuni, ordine, norme) își prelungesc valabilitatea pentru perioada amintită.
b) Se modifică și procedura reducerii programului de lucru din inițiativa angajatorului la 80% din timpul total de muncă în programul cunoscut drept Kurzarbeit.
Astfel, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă al salariaţilor cu cel mult 80% din durata lunară calculată prin raportare la durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu informarea şi consultarea sindicatului, a reprezentanţilor salariaţilor sau a salariaţilor, după caz, anterior comunicării deciziei salariatului.
Reducerea timpului de muncă în condiţiile prevăzute la alin. (1) se stabileşte prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puţin 5 zile lucrătoare, lunar, angajatorul având obligaţia de stabilire a programului de muncă pentru întreaga lună.
Pe perioada de aplicabilitate a acestei măsurii sunt interzise angajarea de personal pentru prestarea unor activităţi identice ori similare cu cele prestate de către salariaţii al căror timp de muncă a fost redus, precum şi subcontractarea de activităţi desfăşurate de salariaţii al căror timp de muncă a fost redus. Interdicţia se raportează strict la locurile de muncă în care salariaţii îşi desfăşoară efectiv activitatea, situate în perimetrul asigurat de angajator, la nivelul cărora se aplică măsura.
Legiuitorul mai precizează faptul că aceste programe (șomaj tehnic, reducerea timpului de lucru nu se pot acorda simultan în aceiași perioadă de timp). Practic, se pot acorda dacă nu se suprapun.