Ordin ANAF nr. 2309 din 2017 privind modificarea OpANAF nr. 3.626/2016, privind stabilirea listei jurisdicţiilor raportoare, cu care România va colabora în baza Acordului multilateral al autorităţilor competente pentru schimbul automat de informaţii privind conturile financiare, a listei instituţiilor financiare nonraportoare şi a listei conturilor excluse, prevăzute în instrumentele juridice de drept internaţional la care România s-a angajat din perspectiva schimbului automat de informaţii financiare.

În vigoare de la 3 August 2017
Publicat în Monitorul Oficial nr. 0635 din 03.08.2017

     Actul normativ analizat astăzi reactualizează lista jurisdicțiilor cu care România va colabora pentru schimbul automat de informații fiscale, însemnand că și jurisdicțiile cu care sunt semnate aceste acorduri de colaborare vor comunica autorităților fiscale din România informații de interes, de natură financiar contabilă.

      Pentru anul 2017 sunt semnate 23 acorduri de colaborare, cu jurisdicții din următoarele regiuni ce vor produce efecte și în viitor:
–  BERMUDA;
–  GIBRALTAR;
–  INSULELE CAYMAN;
–  INSULELE VIRGINE BRITANICE;
–  SEYCHELLES;

     Începând cu anul 2018 sunt semnate acorduri de colaborare cu încă 50 de jurisdicții printre care și următoarele regiuni:
–  AUSTRALIA;
–  BELIZE;
–  BRAZILIA
–  ELVEŢIA;
–  ISRAEL;
–  MONACO;
–  PANAMA;

     Aceste acorduri de colaborare se adaugă la acele convenții de evitare a dublei impuneri, unde  era  prevăzută procedura schimbului de informații fiscale.