Legea nr. 69 din 12 mai 2014 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 28/2013 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare publicata in Monitorul Oficial nr. 355 din 14.05.2014 aduce modificari cu privire la:

  • taxarea inversa pentru livrarea de energie electrica catre un cumparator revanzator;
  • clarificari privind aplicarea accizelor nearmonizate pentru livrari de arme si munitii;
  • livrarea energiei electrice catre un cumparator revanzator este supusa masurii de simplificare (taxare inversa) cand acest cumparator revanzator are ca obiect de activitate revanzarea energiei electrice.


Cumparator revanzator este persoana impozabila la care consumul propriu de energie este de maxim 1% din energia electrica cumparata.

Perioada analizată este ianuarie-noiembrie a fiecărui an calendaristic. Până pe data de 10 decembrie trebuie depusa o notificare la ANAF, cu îndeplinirea condiției prealabile a deținerii licențelor de operator cu energie electrică conform procedurii agreate de ANRDE.

Pentru achizitii din import de produse accizabile supuse accizelor nearmonizate, exigibilitatea accizei intervine la data formalitatilor de punere in libera circulatie, data la care se plateste si acciza in vama.

Pentru achizitii intracomunitare de iahturi si autoturisme supuse accizelor nearmonizate efectuate de persoane fizice (in nume propriu), exigibilitatea accizei intervine la data primei inmatriculari in Romania iar conditia de inmatriculare este plata accizei justificata printr-un atestat.

Pentru produsele accizabile supuse accizelor nearmonizate realizate in Romania din productia interna (bijuterii, confectii de blanuri naturale), acciza este exigibila la data primei vanzari în piata interna, moment atestat prin data facturii sau a bonului fiscal de vanzare catre persoana fizica. Plata accizei se va efectua pana pe data de 25 a lunii urmatoare.

Din punctul de vedere al declaratiei, pentru achizitiile intracomunitare de produse accizabile supuse accizelor nearmonizate se mentine declaratia de acciza care trebuie depusa doar atunci cand se datoreaza acciza la plata – se aplica pentru accizele nearmonizate.

Daca exista operatori economici autorizati in comertul cu produse accizabile cu acciza armonizata (bauturi, tigari, produse energetice), acestia depun declaratia de acciza si pentru perioadele in care nu datoreaza acciza (se depune cu 0).