Legea nr. 155/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice 

Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 545
In vigoare de la 20 iulie 2016

Parlamentul Romaniei a adoptat prezenta lege privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
Stagiul complet de cotizare nu mai este de 30 de ani, ci de 20 de ani pentru persoanele care au realizat cel putin 20 de ani in locurile de munca prevazute la art. 30 alin. (1) lit. a) din lege, respectiv de 30 de ani pentru persoanele care au realizat cel putin 20 de ani in locurile de munca prevazute la art. 30 alin. (1) lit. f) din lege.
Pentru persoanele care au desfasurat activitate in zona I de expunere la radiatii, stagiul complet de cotizare nu mai este de 22 de ani si 6 luni, ci de 15 ani, iar pentru persoanele care au desfasurat activitate in zona a II-a de expunere la radiatii, stagiul de cotizare nu mai este de 25 de ani si 6 luni, ci de 17 ani.
De aceste prevederi beneficiaza si persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis in perioada 1 ianuarie 2011 si la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
Drepturile de pensie recalculate se cuvin si se platesc incepand cu luna urmatoare inregistrarii acesteia la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau de resedinta a solicitantului.