Lege nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale

  • Actul normativ analizat astăzi este foarte așteptat de contribuabilii ce au de plată amenzi întrucât se instituie un cont unic deschis la trezoreria statului, se impune obligația utilizării unei serii unice a proceselor verbale de sancționare a contravenției și se instituie sistemul informatic de gestionare a titlurilor de creanță în format electronic pentru procesele verbale de contravenție.
  • Prezenta lege se aplică contravențiilor date persoanelor fizice. Sunt cuprinse în sfera acestei legi toate contravențiile aplicabile persoanelor fizice.
  • Foarte important: contravențiile la regimul circulației pe drumurile publice sunt în sfera acestei legi, însă prevederile acesteia se aplică în „sistem pilot” (testare).
  • Cu această ocazie se modifică și prevederile din OG nr. 2/2001 privind regimul contravențiilor, caz în care se prelungește la 15 zile termenul în care se poate achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ.
  •  Principalele prevederi ale legii intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019 inclusiv această modificare a termenului de plată a minimului din amendă, iar normele de aplicare trebuie aprobate până la 31 decembrie.

Sursa: Benta Consult