La data de 15 iulie 2019 a fost publicata in monitorul Oficial al Romaniei Legea nr.130/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţa a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Legea a intrat in vigoare la data de 18 iulie 2019 si stabileste noi reguli pentru conducatorii auto.

1. Cu privire la conditiile pe care conducatorii auto trebuie sa le indeplineasca pentru a reduce perioada pentru care le-a fost suspendat permisul auto, noua forma a Codului Rutier este mai favorabila pentru conducatori.

Astfel, perioada pentru care s-a aplicat sanctiunea suspendarii permisului de conducere poate fi redusa la 30 de zile, la cererea titularului, pentru urmatoarele fapte:

– nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

– nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public;
– nerespectarea regulilor de circulatie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea intr-o astfel de coloana;

– circulatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor in care se efectueaza regulamentar manevra de depasire;
– conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune;

– in cazul in care suspendarea exercitarii dreptului de a conduce un autovehicul s-a dispus pentru o perioada de 90 de zile cand fapta conducatorului de autovehicul sau tramvai a fost urmarita ca infracţiune contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice şi procurorul sau instanţa de judecata a dispus clasarea, renunţarea la urmarirea penala, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei daca nu a fost dispusa obligaţia prevazuta la art. 85 alin. (2) lit. g) din Codul penal;

            In cazul in care soferul a depasit cu mai mult de 50 km/h viteza maxima admisa pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic, acesta va putea solicita reducerea perioadei pentru care s-a dispus suspendarea permisului de conducere la 30 de zile, doar in cazul in care a depasit viteza legala cu maxim 70 km/h sau, in cazul in care a depasit viteza cu mai mult de 70 km/h, acesta va putea solicita reducerea perioadei de suspendare doar daca fapta a fost savarşita o singura data in 12 luni.

Legea modificatoare a eliminat anumite conditii pe care trebuie sa le indeplineasca soferii cu permisul suspedat in vederea reducerii perioadei de suspendare. Astfel, soferii auto trebuie sa indeplineasca doar doua conditii, cumulativ, si anume:

– sa fi fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;

– sa fi obţinut permisul de conducere cu cel puţin un an inainte de savarşirea faptei.

Cererea de reducere a perioadei de suspendare nu poate fi solicitata de cei care au fost implicati deja intr-un accident auto si s-au aflat sub influenta acloolului sau ca urmare a neopririi la nivel cu calea ferata. Acelasi lucru este valabil si pentru cei care au cumulat 15 puncte de penalizare in ultimul an de la suspendarea precedenta.

2. In plus, Guvernul a adoptat la inceputul lunii august o noua Ordonanta prin care se va interzice tinerea in mana ori folosirea in orice mod (in afara de modalitatile hands-free) a telefonului mobil sau a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video, in timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat in miscare. Varianta care este inca in vigoare interzice doar folosirea telefoanelor mobile in timpul mersului. Nerespectarea noilor prevederi se va sanctiona cu patru puncte de penalizare si amenda cuprinsa intre 6-8 puncte-amenda.

Important! Aceasta obligatie vizeaza nu numai conducatorii auto, posesori ai unui permis de conducere, ci si biciclistii sau utilizatorii de alte vehicule care nu necesita detinerea unui permis de conducere.

Mai mult, titularul unui permis de conducere, care incalca o regula privind circulatia vehiculelor in timp ce tine in mana sau foloseste telefonul ori un alt dispozitiv mobil, va fi sanctionat cu 4-5 puncte-amenda si suspendarea dreptului de a conduce pe o perioada de 30 de zile, avand in vedere ca in acest caz gradul de pericol social creste.

Noile reglementari urmeaza sa intre in vigoare in termen de 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, perioada in care Politia Rutiera va desfasura activitati de informare a participantilor la trafic.