M-am intors de la o intalnire de networking mai confuza decat eram. Sau mai revoltata … Nu vreau sa nasc judecati de valoare, nu vreau sa creada cineva ca am ceva cu nu stiu cine, cu nu stiu ce profesie, preocupare sau abilitati.

Imi exprim doar o neliniste care ma priveste direct, in profesia mea, dar care are, cu usurinta, si un impact la nivelul intregii societati.

Am cunoscut la această întâlnire oameni diverşi, cu preocupări diferite, dar cu aceleaşi intenţii şi aspiraţii: dezvoltarea propriilor afaceri, găsirea clienţilor, relaţionarea cu alţi antreprenori. Eram acolo numai consultanţi, prestatori de varii servicii, dar … niciun producător! Nu era nimeni care să producă ceva – bunuri, echipamente, maşini, nu contează ce, dar să producă ceva ! Stupefiant! Mi-am pus întrebarea firească: păi cine să plătească serviciile astea de consultanţă pe care le oferim noi dacă nimeni nu produce nimic? Ştiu, or să fie voci care mă vor acuza de îngustime, de lipsă de orizonturi etc. OK, îmi asum aceste critici, dar întrebarea mea rămâne în continuare de actualitate: şi de produs cine produce în ţara asta. Prefer să mai caut încă răspunsul decât să îl dau pe cel care îmi este foarte la îndemână: aproape nimeni!  De ce aproape? Pentru că sunt convinsă că mai există şi persoane care, cu eforturi supranaturale, mai produc câte ceva şi în ţara asta, dar au atâtea sarcini pe umeri, atâtea norme de respectat, atâtea taxe şi parataxe fiscale că nu mai au timp de întâlniri de networking! Lupta pentru supravieţuire le acaparează tot timpul! Şi ne privează de prezenţa lor, de experienţa lor şi de ce nu, şi de nevoile lor! Şi totuşi, dacă există şi producători, de ce nu sunt mai vizibili, mai prezenţi? De ce nu îi căutăm, de ce nu îi invităm să ne împărtăşească din experienţa lor, din problemele lor, căci sunt convinsă că am avea multe de învăţat şi … de făcut!