La peste 25 de ani de la organizarea profesiei de avocat prin lege, ca profesie libera si independenta, cu autonomie de functionare, aceasta a devenit un element esential al sistemului juridic national.

Infiintarea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si dobandirea de catre barouri a competentelor generale privind evolutia profesiei, inclusiv din punct de vedere numeric, a influentat decisiv evolutia profesiei de avocat. In prezent, exista si functioneaza, legal infiintate, un numar de 42 de barouri, dintre care 41 de barouri in fiecare judet si Baroul Bucuresti. Conform datelor Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, la sfarsitul anului 2014, peste 30.000 de avocati sunt inscrisi in barourile membre. Baroul Bucuresti este cel mai numeros barou din Romania, incluzand aproximativ 9.000 de avocati definitivi in exercitiu, ceea ce reprezinta aproape jumatate din numarul total al avocatilor definitivi din intreaga tara. Baroul Bucuresti reprezinta nucleul in jurul caruia a evoluat, s-a afirmat si s-a manifestat profesia de avocat in Romania.

Avocatul, in exercitarea profesiei sale, se trebuie sa respecte principiile si regulile fundamentale prevazute in Statutul profesiei de avocat: principiul legalitatii, principiul libertatii, principiul independentei, principiul autonomiei si descentralizarii, precum si principiul pastrarii secretului profesional. Avocatul este indispensabil justitiei si justitiabililor si are sarcina de a promova si apara drepturile, libertatile si interesele legitime ale persoanelor.

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a avut o puternica influenta asupra profesiei de avocat, determinand un proces de adaptare la care avocatul roman a fost supus pentru a deveni avocat european, avand in vedere faptul ca relatiile sale profesionale au suferit modificari substantiale.

Adoptarea noilor coduri a fost un alt eveniment important, necesar, care, la doar cativa ani dupa aderare, a avut un puternic impact asupra sistemului de drept si, odata cu acesta si asupra profesiei de avocat. Astfel, cunoasterea noilor coduri este o provocare si o schimbare de mentalitate, in acelasi timp, pentru toti practicienii din domeniul juridic, inclusiv pentru avocati. Avocatii sunt supusi unui proces de adaptare la spiritul noilor legi civile si penale, dar si la noile institutii de drept care au fost preluate de noile coduri din alte sisteme juridice, care urmeaza a fi aplicate realitatilor romanesti.

Asadar, provocarile cu care se confrunta actuala generatie de avocati sunt numeroase: legi noi, institutii noi, reguli noi, atat la nivel national cat si la nivel european. Avocatul se afla sub o continua presiune a legilor, timpului si a clientului.